En hilsen

En historie fra Christiansø Roklub

Skrevet af: Hans Ole Matthiesen 

Der kan lige skimtes et svagt S.R. bag ordene CHR. Ø ROKLUB på redningsvesten, og forbindelsen er da også ligefrem: Den nye roklub på Christiansø, som jeg i al beskedenhed er bagmand bag, har fået en fornem donation af Svendborg Roklub: Tre redningsveste, der fremover er udstationeret på Christiansø.

Siden jeg rykkede teltpælene fra Sønderborg til Svendborg i 1974, har roklubber været omdrejningspunkt i mit sportsliv. Frem til 1981 var jeg medlem i S:R:, men grundet gode jobs rundt i landet måtte jeg skifte klub med års mellemrum. I 2006 meldte jeg mig igen ind i Svendborg, trods bopæl i Odense og nu i Fredericia. Men det skal blive værre.

Fra april 2019 har jeg lavet en aftale om frem til 2023 at stå i spidsen for et udviklingsprojekt på Ertholmene, Danmarks østligste øer og skær. Derfor havde jeg brug for en robåd og en roklub. Man tænker sig lidt om, ringer så til formanden i Stege Roklub og spørger om Karl Poulsens båd no. 522, ”Noret” af Stege roklub måske er til salg.

Jeg havde spottet båden et par år tidligere, da jeg sammen med Knud og Jytte og Kirsten Th., der var medlem i Svendborg i 90-erne, roede Møn rundt. To dage senere ringede han og sagde, at jeg kunne købe den – nu manglede vi kun at nærstudere den og finde en pris.

Knud Hansen og Kirsten tog med mig til Stege, Henning Bøgh var stand-by på bådens tilstand og for fem krøllede plovmænd blev hun min. Dertil en vogn i letstål, kun let defekt.

Så kom den store dag, hvor båden skulle på værkstedet. Sammen med Preben Ø., Knud,Maskinmester Peter Klug, Bent Fransson, Henning Bøgh, Claus Tøndering og Flemming Piano gik der en række mandage i slibningens tegn, før vi kunne køre den ud i Knuds have og lægge den af i ventetiden. Den tilbragte mine gode hjælpere og jeg b.la. på en bedre takkemiddag på Thudes og lidt fadøl på Strandlyst – min tak til disse fantastiske knægte og deres indsats. Kassereren fik det beløb som Preben havde regnet ud var materialeudgifterne på bådens istandsættelse.

Transporten til Christiansø var et logistisk helvede: Hver gang jeg kunne var traileren i Fredericia Roklub (hvor jeg for resten også er medlem) ude at køre, når den er hjemme er der ikke plads på Køgebåden og når alt passer sammen, kan postbåden ikke have plads til den på grund af andre varer til øen.

Knud Hansen løste problemet: Han købte en trailer, konstruerede en række beslag, så bådevognen kunne spændes fast og så tog jeg turen med natfærgen over Køge med mål Gudhjem. Her blev hele bådevognen kranet ombord på postbåden ”Peter” og da den var ankommet vel til øen skulle den jo ros på plads: Vupti dukkede en hollandsk roer op og hjalp Kirsten og mig med turen op i beddingen på Frederiksø.

Status er at 522 ligger i vinterdvale i øens gamle kanonbådshal og venter på forårets komme. Jeg har udskrevet en konkurrence om bådens navn blandt øens beboere og modtaget små 70 forslag. Jeg har bestemt navnet, modtaget det fra trykkeren i smukke gyldne bogstaver og fremover hedder den….. nå nej: Det afsløres i foråret ved en større dåbshandling på skærene. Vinteren går med at stifte roklubben, lave lovene og udbrede det gode budskab.

Vi er pt. tre roere på Ertholmene: Kisten Th., der udover roer også er min fantastiske kæreste. Louise, der er lærer på skolen og dansk mester i otter for Sorø roklub og så mig selv.

50 år efter jeg meldte mig ind i Sønderborg Roklub, skaber jeg henover vinteren roklub nummer 149 i DFfRs regi og åbner for at danske roere, ganske som i Tolo i Grækenland, kan komme til Christiansø og leje et sæde.

Enhver kan lave en roklub, men det kræver ikke blot en båd, men også syv fantastiske venner, en større håndfuld krøllede plovmænd til indkøb, transport, middage, færgeture og alt det uforudsete.

Så kommer du til skærene i øst vil du se den smukkeste træbåd, hvor bladet på styrbords åre er grøn, bagbord malet rød og med et lille dyr på den buede flade af Macon-åren. Kigger du godt efter kan du måske ane et svagt S.R. på redningsvesten, og så ved du, at du næsten er på hjemmebane.

Tak til Svendborg Roklub og bestyrelsen for hjælpen.

DSC02046