Fyns Amts Avis – 1. april

Tilbage til Foto oversigt
Fyns Amts Avis med en reportage fra prinsesse Benediktes besøg i Svendborg Roklub i anledning af klubbens 125 års jubilæum

Tekst Andreas Wraae Nielsen Fyns Amts Avis anwni@faa.dk

Hende Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte lagde søndag vejen forbi Svendborg Roklub, der fejrede klubbens 125-års jubilæum. Ved samme lejlighed døbte hun en af klubbens nye både. Og borgmester Bo Hansen fik også æren af at døbe en.

– Hun er her om et minut, lyder det pludselig.

Det er Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte, der er lige på trapperne, og formand i roklubben Jens Tofte retter på jakken og genner en cyklist væk, der er i færd med at parkere sin cykel alt for tæt på den røde løber.

– Du kan ikke holde der. Nej heller ikke der. Den skal helt væk, smælder han venligt men bestemt og bedyrer over for jeres udsendte, at han har styr på tiltaleformerne. Det er “De” og “deres kongelige højhed”, lader han forstå.

Og knapt er cyklens baghjul ude af syne før prinsessens kulsorte Audi ruller op til den røde løber.

– Så! Vi stiller op, smælder han igen, og en anden udbryder, at “hun er sørme præcis”, med henvisning til, at hun skulle ankomme 10.50. Og det gjorde hun.

Vild med Svendborg

Han er fokuseret, Jens Tofte. Det så man i øjnene på ham, da vi vekslede et par ord inden det royale besøg tog sin begyndelse. Det hele skulle gerne gå gelinde.

Prinsessen kom da også pænt ud ad bilen og op ad trappen til roklubbens lokaler, hvor planen var, at hun skulle have en tår kaffe, der dog lod vente lovlig længe på sig.

– Altså det skal ikke tage et kvarter, sagde Jens Tofte og en kvinde fra klubben sprang afsted for at skynde på kaffebryggeren, der hurtigt indfandt sig.

I mellemtiden var borgmester, Bo Hansen dukket op, og sammen med Conny Sørensen fra Dansk Forening for Rosport samtalede de to med roklubbens formand og prinsessen.

– Vi har været heldige med vejret, konstaterede prinsessen, hvad ingen af de tilstedeværende kunne erklære sig uenige i, mens prinsessen kiggede ud på Svendborg Havn og sendte rosende ord afsted mod den sydfynske hovedstad.

Dristige Eskild

Da tilsluttede besætningen fra Guldfireren sig selskabet iklædt ro-tøj; de fire herrer, der i 2008 vandt guld for at ro hurtigst ved OL i Beijing i 2008.

– Skal vi have en demonstration? spurgte prinsessen overrasket.

– Ja, vi skal ro en tur i båden, De døber, svarede Eskild Ebbesen og fingererede med et skumgummi-sæde, han havde i hånden. Det ville prinsessen godt lige vide, hvad han skulle bruge til, hvorpå OL-guldvinderen forklarede, at når man ikke er så godt polstret på rumpen, så er sådan et stykke skumgummi i balleform ganske uundværligt for ikke at blive alt for øm.

– Der er faktisk sådan et slags motto, der lyder: rowing shouldn’t be a pain in the ass, dristede roeren sig til at sige, og det afsted kom da et smil hos både prinsessen og Jens Tofte.

Og så var det tid til det egentlige. Først standerhejsning, hvor flaget strøg til tops i flagstangen, og derpå ned til vandet, hvor tre både lå klar til at blive døbt og prøvesejlet.

Den første båd døbte prinsessen ved – fra et bæger – at hælde vand på den håndbyggede fire åres inrigger. Derpå hældte borgmester Bo Hansen vand på den håndbyggede to åres inrigger, mens den sidste båd blev døbt af Erhard Rasmussen fra støtteforeningen Rovennerne.

Og således gik det til, at fire åres inriggeren kunne sættes i vandet af OL-mandskabet og tage sin første sejltur i Svendborgsund til stor jubel for de tilstedeværende.

– Vi fik den til at synge, bemærkede Mads Kruse Andersen, en af OL-guldvinderne, da han kom på land igen og forklarede undertegnede landkrabbe, hvad han mente med det.

– Det sker, når man når en vis fart i medsø. Så kommer der en bestemt lyd. Den synger ligesom. Det vil man gerne have, lød rosen til den nybyggede båd.

Den var altså godkendt. Og det var hele arrangementet som sådan også, lod formand Jens Tofte forstå, mens han lidt senere på dagen gjorde sig til gode med lidt finger-mad sammen med prinsessen.

– Dagen er gået, lige som vi kunne have ønsket os, og det er jo en kæmpe ære, at prinsessen ville komme hertil og døbe en af bådene og fejre jubilæet, lød det fra en synligt tilfreds formand.

Svendborg: Ikke så få var dukket op til Svendborg Roklubs 125-års jubilæum. Ikke mindst Hendes Kongelige Højhed Prinsesse Benedikte , som var inviteret til at døbe en af klubbens nye både i dagens anledning. Hun døbte den Gudmund Schack , mens borgmester Bo Hansen fik lov at døbe en anden båd Lunkebugten , og Erhard Rasmussen fra klubbens støtteforening Rovennerne fik æren af at døbe den tredje båd Freja .

Gæster af den prominente slags var dog ikke de eneste, der var dukket op til jubilæet. Tag nu Svend Aage Hansen for eksempel. 80 år gammel og stadig aktiv roer. Faktisk flyttede han i begyndelsen af 00’erne til Svendborg, netop fordi han gerne ville have et ordentligt sted at stikke åren i vandet.

– Det er den bedste motion, man kan få, slog han fast og afviste at ville pensionere sig selv lige med det første.

Samme melding lød fra en anden aldrende herre, 80-årige Ole Hansen , der i anledning af dagen fik Dansk Forening for Rosports ærestegn, fordi han i år har 65-års jubilæum som roer i Svendborg Roklub. Ærestegnet var et symbol på, at han i alle årene har været mere end almindeligt aktiv i foreningen, hvor han blandt andet også har taget en tjans som formand i en årrække.

– Det kan ikke blive større, for Guldfireren fik de samme tegn, da de kom hjem med OL-medaljen, sagde Ole Hansen, der fik tegnet sat fast på jakken af selveste Prinsesse Benedikte.

Ole Hansen fik ærestegn overrakt af Prinsesse Benedikte. foto: andreas Wraae nielsen

Til at prøvesejle Gudmund Schack efter dåben var ingen ringere end besætningen fra Guldfireren, der vandt guld ved OL i Beijing i 2008: Eskild Ebbesen , Thomas Ebert , Morten Jørgensen og Mads Kruse Andersen , der kun havde pæne ord at sige om den håndbyggede båd.

For det er både Gudmund Schack og Lunkebygten. Håndbygget, altså. Af Lars JungdalGrejsdalens Inriggerværft i Vejle. Han har bygget både i 30 år og kunne fortælle, at Gudmund Schack stod ham i rundt regnet 500 timers arbejde.

 

Borgmester, Bo Hansen, døbte en af klubbens nye både Lunkebugten. Foto: Andreas Wraae Nielsen

– Det var skønt at se guldvinderne tage den ud på sundet, og uden at genere nogen motionsroere, kan man vist godt konstatere, at der var lidt mere drøn på, da de trak i årene, end man ellers ser, sagde bådebyggeren, der rent faktisk er autodidakt.

– Men det er da gået meget godt alligevel, grinede han.

Prinsessen blev igennem hele arrangementet holdt med selskab af foreningens formand, Jens Tofte med god hjælp fra Conny Sørensen fra Dansk Forening for Rosport, der i sin tale kunne oplyse, at Svendborg Roklub er klub nummer 13 ud af landets i alt 148 roklubber, der kan prale af at have 125 år på bagen.

Hun konstaterede også, at klubben har evnet at holde sig gode venner med erhvervslivet og andre borgere i byen med penge på lommen, idet det er lykkedes at få en stor del af omkostningen ved at anskaffe sig de tre både dækket af forskellige sponsorater, mens årer og bådvogne eksempelvis er foræret til klubben af blandt andre Henrik Halberg og Jørgen Riber , hvor førstnævnte også var dukket op til jubilæet ligesom Hans Christian Bukkehave og tidligere borgmester, Lars Erik Hornemann også var at finde blandt de fremmødte.

Michael Hansen fra Kulinarisk Sydfyn stod for at præsentere menuen, mens drikkelsen blandt andet bestod af klubbens egen øl-bryg og sydfynsk æblemost fra Karl Kampp og Maibritt Nielsens æbleplantage på Fårehavegård.